- Het eerste echte Urker gebrouwen bier
- Unieke uitvoeringen
- Verrassende smaak
Het eerste echte Urker gebrouwen bier
Ons verhaal
Bokker Bier
Hoor de golven zachtjes tegen de kade slaan. Zie de vissers die met hun zilte handen hun ambacht verrichten. Welkom op Urk! Een dorp waar de oude Zuiderzee een belangrijk verhaal vertelt én waar de oorsprong van Bokker Bier ligt.
Waan je op de Noordzee en proef het volhardende karakter van de Urker vissermannen met Bokker Bier. Met de unieke uitvoeringen, zoals windkracht vier, vijf, zes en negen, geniet je onder andere van een IPA, pils, blond bier of tripel. Laat je meenemen door de krachtige smaken met een vleugje zeezout, alle vier een ode aan de geschiedenis van Urk en de kern van de Urker cultuur: De visserij.
Geniet van de perfecte balans tussen ruig en fris, proef de zee bij elke slok. Onze bieren zijn met de volle aandacht op smaakbeleving ontwikkeld. Ze vertellen de verhalen van de geschiedenis van Urk, de ontwikkelingen van de zeevisserij, de taaie tijden van de sanering en hoge gasolieprijzen én ze geven een impressie van het levenswerk van de Urker bokkers.
De Oorsprong
De visserij zit in het DNA van iedere Urker, al honderden jaren. Vroeger, toen Urk nog een eiland was, voeren de vissers met hun botters op de Zuiderzee. Met de komst van de afsluitdijk waren vissers genoodzaakt om hun vak op de Noordzee uit te oefenen. De kleine, veelal nog houten botters waren hier niet voor geschikt. Deze werden dan ook al gauw vervangen door de grotere ijzeren kotter. Ook de vistechniek veranderde, Urker vissers begonnen met boomkorvissen, een techniek waarbij twee trechtervormige netten over de zeebodem slepen. Hiermee wordt vooral veel platvis gevangen.
Vissen met de Boomkor wordt in de Urker volksmond bokken genoemd, daarmee was de term bokker als naam voor de visser mannen al snel geboren. Deze bokkers waren stoere zeemannen die er elke week op uit trokken om op zee hun geld te verdienen met vissen. Door de jaren heen is het verworden tot een synoniem voor stoere mannen in het dorp.
De laatste jaren zijn veel schepen aangemeld voor sanering en verdwijnt het beroep van visserman steeds meer naar de achtergrond. Een steeds kleinere groep Urkers gaat iedere week naar de kotter om vis te vangen. Reden voor ons om deze vissersmannen de eer te geven die ze toekomt. Bokker bier is die ode aan de Urker visserman, zowel onze voorvaderen als onze zonen die nog steeds wekelijks de zee op gaan! Op die manier zal de bokker nooit uit het Urker leven verdwijnen!
Over Urk
Urk is een voormalig eiland uit de Zuiderzee en ligt in het noorden van Flevoland. Het dorp maakt sinds 1939 uit van het vaste land, toen de dijk tussen Urk en lemmer werd voltooid. De rijke eiland geschiedenis heeft er voor gezorgd dat Urk een geheel eigen cultuur heeft, iets waar wij Urkers erg trots op zijn. Door ons unieke dialect en de prachtige klederdracht die soms nog steeds gedragen wordt is Urk een bijzonder dorp. Jaarlijks vieren we deze cultuur op Urkerdag, de zaterdag voor Pinksteren.
We zijn een hechte gemeenschap vol harde werkers en doorzetters. Iedereen staat voor elkaar klaar en we staan graag even stil voor een praatje. De visserij zit in ons bloed en dat zie je terug in ons prachtige dorp. Zo heb je nog vele Urker vissers, maar ook veel visverwerking, viskramen, visrestaurants en natuurlijk het vissersmonument, een plek waar alle verloren Urker Visser herdacht worden.
Benieuwd naar wat Urk te bieden heeft? Ons prachtige dorp is een bezoek zeker waard! Ontdek er meer over onze geschiedenis in het oude dorp of neem plaats op het terras van café ’t Haventje van Urk en geniet van een heerlijk fris Bokker Biertje.
Bier op z’n Urkers
Bokker Bier, gebrouwen op Urk, eert de kracht van de Urker vissers. Het bier, in varianten als IPA, pils en blond bier, belichaamt de zee met een vleugje zout. Het vertelt niet alleen smaakverhalen, maar ook de geschiedenis van Urk, veranderingen in de visserij en eert zowel voorouders als hedendaagse vissers. Het blijft een eerbetoon aan de stoere ‘bokkers’, zelfs nu het traditionele visserijberoep langzaam vervaagt.